Het 1e BK Bouwkraanmachinist was een schot in de roos. Om haar deelname aan de vakbeurs Matexpo in Kortrijk - van 2 tot 6 september - niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werd in samenspraak met de beursorganisatie het allereerste Belgisch Kampioenschap Bouwkraanmachinist samen georganiseerd.

Op deze manier willen alle betrokken partijen het belang van een gedegen opleiding naar voor schuiven.

Dat is vandaag brandend actueel door de recente ongevallen in Nederland en Saoedi-Arabië binnen deze sector.

Met 232 deelnemers verspreid over 5 dagen was de allereerste BK Bouwkraanmachinist één van de topattracties tijdens de afgelopen vakbeurs Matexpo.

Er werden maar liefst 19 prijzen uitgedeeld. 3 in elke categorie plus nog één voor de allerbeste van het event. Het dient gezegd te worden dat onze Belgische Bouwkraanmachinisten een kleine achterstand hebben tegenover hun Nederlandse collega's. Maar in Nederland voeren ze dan ook al jaren een doorgedreven opleidingbeleid voor iedere vorm van veiligheidsfuncties.

Aandacht was er tijdens het kampioenschap van alle kanten.  Dit allemaal slechts met 1 duidelijke visie : 'De bouwnijverheid nog veiliger maken dan ze nu reeds is'. Overkoepelende bouworganisaties om samen met ons alle opleidingen voor bouwkraanmachinisten op elkaar af te stemmen om zo nu reeds te komen tot eenvormigheid.

En last but not least had onze premier Charles Michel tijdens de openingsreceptie wel oren naar ons om zich te engageren voor een oplossing opdat bouwkraanmachinisten zich in de toekomst niet meer in de grijze zone zouden bevinden.

3 Kempense bouwkraanbestuurders vallen in de prijzen bij eerste BK

In de categorie Nieuweling (< 21 j) met drukknoppen heeft Gunther Loos uit Geel de hoofdprijs weggekaapt. Als beloning krijgt hij hiervoor een opleiding tot 'ervaringsbewijs' bouwkraanmachinist voor zichzelf en 5 collega's. Gunther was trouwens 28ste all-round.

In de categorie Professional (> 21 j) met drukknoppen heeft Marnick Staes uit Mol een derde prijs gehaald. Hij krijgt een opleiding tot 'ervaringsbewijs' bouwkraanmachinist. Marnick was 19de algemeen.

In dezelfde categorie (Professional (> 21 j) met drukknoppen) werd Dennis Meyvis uit Meer de ultieme leider. Hij kan samen met 5 collega's zijn 'ervaringsbewijs' bouwkraan machinist kortelings komen verzilveren. Dennis was strandde in het algemeen klassement op plaats 3, op een dikke seconde van de winnaar.

De Ceuster & C° uit Lommel

Organisator De Ceuster & C° uit Lommel is een gerenommeerde bouwkraanleverancier in zowel verhuur als verkoop. Sinds 1986 zijn zij de exclusieve verdeler voor de Benelux van het Italiaanse merk GRU DALBE. Hun productgamma varieert tussen de 19m en 69m gieklengte.

Op de foto (van links naar rechts) : Marnick Staes, Gunther Loos, Davy De Ceuster, Dennis Meyvis / NNieuws.